недеља, 23. април 2017.

Slobodan Ivkov: TERRA 21

FANTASTIČNA SRPSKA BIBLIOTEKA / PERIODIKA_FANZINI

Knjige na srpskom, svakojake fantastičke i naučnofantastičke


TERRA 21

Fanzin "Terra" br. 21, Udruženje SCI & FI, Beograd, 2016.

Uknjiženi fanzin

Slobodan Ivkov, 22. april 2017.

Izraz "leteći tanjir" je u upotrebu uveden pre 70 godina, kada je 1947. jedan brzopleti novinar pogrešno pribeležio svedočenje biznismena Keneta Arnolda, i tako naslovio čudne letelice koje je očevidac video iz aviona (one uopšte i nisu ličile na tanjire - videti Blic br. 5361), i to valja obeležiti u nekom od ovogodišnjih brojeva našeg naučnofantastičnog fanzina "Terra" - rekao je na nedavnoj, odlično posećenoj promociji novog broja 21 u Domu omladine njegov urednik (izdavač, autor mnogih tekstova, daktilograf, prelamač...) Svetislav Filipović - Filip, već dobro zašao u sedmu deceniju života. U ovom broju i naslovnom stranom, sa reprintom naslovnice "Amazing Storiesa" Huga Gernsbeka, obeležava se jubilej 90 godina postojanja modernog SF-a.
Da, sve je to lepo - iz publike je reagovao prof. dr Aleksandar B. Nedeljković - ali ko će obeležiti 200 godina od romana "Frankenštajn" Meri Šeli, kojim je, u stvari, još 1817. naučna fantastika započela svoje postojanje?
I tu je bogme malo bilo drž' - ne daj!
Pošto sam tu saznao da je g. Nedeljković otišao u penziju, očekujemo da konačno nađe vremena i na opšte zadovoljstvo sredi, pa u autorskim knjigama konačno predoči svoje bezbrojne tekstove i priče (recimo, one iz "Večernjih novosti"), tvorevine koje su nas svakojako razgaljivale proteklih decenija. 
Uzgred, na stolu promotora su, uz knjige, bile i, valja od strane objektivnog posmatrača sa strane pošteno apostrofirati - dve flaše. Pune! Po završetku promocije otvorene su i duh iz njih (zajedno sa sadržajem) raširio se na prvom spratu Doma omladine...
Nama levo stajala je, u vreme prezentacije, još neotvorena rakija sa originalno dizajniranom etiketom. Domaća rakija - domaća nalepnica Udruženja SCI & FI! Pozdravljamo! Pijmo naše, nego kako! Sad' da l' su joj duhoviti izdavači Filipović i Tihomir Jovanović dali naziv "Terrovača" ili "Portalovača", zbog nečega se slabo sećam - osim nekakvih crnih zrna kleke koja su, vrlo slična bibernim, po njoj plutala tiho i zloslutno kao neki loptasti nanoroboti - pošto sam je hrabro degustirao nakon završene promocije. Bo'me, iako su čudne semenke, lako moguće, bile svemirskog porekla - svedočim da udara k'o kleka il' ovozemaljska dudovača!
Druga flaša je bila jedna odnekud izdaleka prepoznatljiva zelena pivska plastična dvolitra prelepljena etiketom "LAVkraftovsko pivo". Ako baš ne obavezno i prezimena (N)F pisca u nazivu, dosetićete se lako bar koje pivo je bilo unutra! Što bi prekaljeni srpski NF-pisci rekli kolegama-početnicima: ili jesi ili nisi LAVkraft!
 Inače, nije zgorega istaći da je Filip prekaljeni Treker (ili, po nekima, Treki), baš prva generacija, ne samo srpski pionir fanova američke TV serije "Zvezdane staze" ("Star Trek"), i u Srbiji prikazivane još krajem šezdesetih. Naime, sa Trekijima se nigde u svetu nije šaliti! Obaška su poznati po svojoj dobroj organizovanosti, čvrsto datoj veri i spremnosti na pogibelj! Ko se usudi da dovede u pitanje valjanost nekog aspekta ove, od pre par decenija i filmske franšize, lako 'oće tu da se očas iz potaje potegne blaster ili fejzer, a umesto jatagana ono grozno zubato klingonsko sečivo za koje je sablja-damaskija jedna obična džepna brica laloških bećara.
Drugo na šta ovom prilikom i ovim povodom opet valja podsetiti neoprezne i nepromišljene je to da reč "fan" ne dolazi od "zabave" (engl. fun), već od "fanatika" (engl. fanatic)! Pa vi vidite!
Filipa smo ranije viđali i sa značkom Zvezdane Flote i posade pričvršćenom na majici, te ni brod "Enterprajz", nije mogao biti daleko! Ima ga i na poleđini korica, a tu je i pola veka od premijere prve TV epizode!
Dr Svetlana Slapšak se hrabro odvažila da se, objektivno rečeno sa ne malo svojih predrasuda i nešto više pojednostavljenih predstava o (N)F-u, ali istini budi rečeno i ne bez dobrih razloga - na internetu kritički osvrne na žanr, naročito na aktuelne F-trendove ("Igre prestola", "Hari Poter"...). Dobro, hajde-de, za Dž. R. R. Martina i Roulingovu, ali šta joj je trebalo da "okrpi" konačnu granicu svemira i - "Staza"?!
Pa još i da tvrdi kako "Zvezdane staze" propovedaju komunizam!
Blagi bogo, jezušmarija, isukriste, sačuvaj me bože i sakloni - i "Skoti, diži me!" - iz kakvih je sve oružja na nju ispaljena baražna vatra, uvideće svi koji otvore već prve strane "Terre" br. 21.
Nadajmo se samo kako će drugi umeti za sebe da izvuku valjano naravoučenije!
Vala, nema zajebancije sa trekerima!
Zbog polemike izostavljena je uobičajena himna udruženja "U godini 2025.", čiji tekst se uvek uredno nalazi na prvim stranicama (ko je radoznao, ima je i u prethodnom br. 20 na str. 3), kao neka japanska korporacijska himna na koju svi njeni radnici namah ustaju na noge lagane i stoje mirno, meditirajući u sebi o filozofiji firme.

Valjda se jedino u Srbiji ukoričene knjige, izdanja od preko 200 stranica - nazivaju fanzinima. Filip je izneo da je do sada od 2004/5., kada su on i istomišljenik Tihomir Jovanović, izdavač fanzina u obliku sveske "SF portal" (Blic br. 6875 i 7097), osnovali beogradsko SCI&FI društvo, "Terra" do sada imala, amo-tamo, oko 5.000 objavljenih stranica (ja sračunao samo 4.388!). Samo novi broj 21 ih ima 216.
U stvari, ako jednom preskočimo "Terrovaču" i malo trezvenije razmislimo, fanzin i jeste idealna forma, bogomdani alibi za samizdate, digitalno štampana (fotokopirana) izdanja iz porodičnih manufaktura i domaće radinosti, publikacije koje baš i nisu sasvim "vidljive" institucijama sistema. Bogu fala!
Doduše, svetska, a posebno srpska kriza tiraž je svela na jedva 100 primeraka (eno, zbog te sveopšte recesije i NASA se žali da su joj smanjili budžet), ali bar se nema izdataka oko kataloškog CIPa Narodne biblioteke Srbije i ISSN broja. A i primedbe cepidlaka je lakše relativizovati!
Zna se: u jednom čestitom fanzinu gramatika nikada nije bila Sveto pismo, a lektor prva briga. On je uglavnom samo suvišan trošak i izdatak, jer ni pravopis ionako niko više neće da doteruje besplatno, iz NF-entuzijazma, pa Svetislavu Filipoviću posao obavlja potpisani Aca Filipović. Sveske iz iste fanzinske edicije ne moraju da budu istog formata. Forzec, nahzec, nulti tabak ili uvodne stranice predstavljaju samo malograđansko luksuziranje i razbacivanje prostorom (ovde se gruva već od prve strane!). Foršlag je, to se belodano demonstrira i ovde, samo jedna nepotrebna, nazadna i odavno prevaziđena belina koja može da se pametnije iskoristi za neku ilustraciju. Naslovi znatnije veći od teksta ili ujednačeni međunaslovi su buržujska razmetanja, a nije najbitnije ni gde jedan tekst završava i drugi počinje... Snaći će se već fanovi, ako su - fanovi! Margine u prethodnom broju 20 gotovo da ne postoje. Da ne budemo maliciozni - abzeca ima! Valjda za nedajbože, protiv uroka, paginiraju se i strane sa Sadržajem i izlazne strane. Autori? Ako ih se neko seti - seti ih se, pa ih potpiše! Neke i ne! Ubih se uzalud tražeći ime oponenta Slapšakovoj, a izvređao ju je onoliko... Mada, ponešto po stilu i može da se nasluti... Iako piše da je broj objavljen 2016. izašao je 2017. godine, ali to je odista najmanji problem i samo usputno, tek pro forma zapažanje, jer je u vreme ove ekonomske krize ovakvo datiranje gotovo uobičajena praksa i mnogih profesionalnih izdavača, a ne samo amatera.
Generalno, oduševljen sam strašću sa kojom se prave nezavisna izdanja, prvenstveno fanzini! Pogotovo ovaj! Iskreno! Fasciniran sam!
Pobogu, i sam sebe sada pitam: čemu sva ta moja suvišna pitanja i zakeranja, kada lepo piše, a i ja znam, da se tu radi samo o jednom čestitom, odista upečatljivom - fanzinu?! Većina drugih samizdata ove vrste će biti zaboravljena, ali "Terra" ostaje kao neizostavni budući izvor podataka!
U vreme opšte apatije, emotivne i mentalne tuposti, vaskolike stondiranosti, dešperata i oportunizma u Srbiji, uvek valja podržati ovakve izlive nestandardne energije!
Kanalisaće se ona već jednog dana, a tada, što rek'o Dis: "kuda ćemo - od svetlosti i od suda!"

Нема коментара:

Постави коментар