уторак, 25. март 2014.

BORIS KARLOF I BELA LUGOŠI ZAJEDNO U SOMBORU!Boraveći nedavno u Somboru, sasvim slučajno sam naišao na neverovatan podatak!

Legende svetskog horor filma Bela Lugoši (Drakula) i Boris Karlof (Frankenštajn) trebalo je da snimaju film "Čudovište iz Sombora", i to zajedno. Napravljen je i filmski plakat.

Usput, kod nas se inače malo zna i o tome da je Lugoši, pre holivudske karijere bio istaknuti glumac u somborskom pozorištu. Još samo da neko provali kako su on i Banaćanin Džoni Vajsmiler zajedno pecali na Tisi...
      
Nego, pre čitanja originalne zabeleške hroničara Milana Stepanovića, valja znati da Mađari Sombor nazivaju/izgovaraju: Zombor.

Dakle, evo šta je somborski letopisac Milan Stepanović pribeležio:

"Dva čuvena filmska glumca, Boris Karlof (1887-1969), poznat po ulozi čudovišta u filmu "Frankenštajn" iz 1931. godine, i Bela Lugoši (1882-1956), najčuveniji filmski Drakula iz istoimenog fima, takođe snimljenog 1931. godine, trebalo je 1940. godine zajednički da snime film "Monster of Zombor" ("Čudovište iz Sombora"), koji je već bio uvršten i najavljen u knjizi kampanje Juniverzal pikčersa za 19...40/41. godinu. Ipak, film nikada nije snimljen, verovatno zbog prekomponovanja filmadžija na akteulnu ratnu tematiku. Kako je Bela Lugoši, kao mlad mađarski glumac (inače bunjevačkog porekla – otac mu je od Blaškovića, a mati od Vojnića), neko vreme, početkom XX veka, glumio u somborskom pozorištu, možemo da pretpostavimo na koji se Sombor mislilo."


Нема коментара:

Постави коментар