уторак, 25. март 2014.

BORIS KARLOF I BELA LUGOŠI ZAJEDNO U SOMBORU!



Boraveći nedavno u Somboru, sasvim slučajno sam naišao na neverovatan podatak!

Legende svetskog horor filma Bela Lugoši (Drakula) i Boris Karlof (Frankenštajn) trebalo je da snimaju film "Čudovište iz Sombora", i to zajedno. Napravljen je i filmski plakat.

Usput, kod nas se inače malo zna i o tome da je Lugoši, pre holivudske karijere bio istaknuti glumac u somborskom pozorištu. Još samo da neko provali kako su on i Banaćanin Džoni Vajsmiler zajedno pecali na Tisi...
      
Nego, pre čitanja originalne zabeleške hroničara Milana Stepanovića, valja znati da Mađari Sombor nazivaju/izgovaraju: Zombor.

Dakle, evo šta je somborski letopisac Milan Stepanović pribeležio:

"Dva čuvena filmska glumca, Boris Karlof (1887-1969), poznat po ulozi čudovišta u filmu "Frankenštajn" iz 1931. godine, i Bela Lugoši (1882-1956), najčuveniji filmski Drakula iz istoimenog fima, takođe snimljenog 1931. godine, trebalo je 1940. godine zajednički da snime film "Monster of Zombor" ("Čudovište iz Sombora"), koji je već bio uvršten i najavljen u knjizi kampanje Juniverzal pikčersa za 19...40/41. godinu. Ipak, film nikada nije snimljen, verovatno zbog prekomponovanja filmadžija na akteulnu ratnu tematiku. Kako je Bela Lugoši, kao mlad mađarski glumac (inače bunjevačkog porekla – otac mu je od Blaškovića, a mati od Vojnića), neko vreme, početkom XX veka, glumio u somborskom pozorištu, možemo da pretpostavimo na koji se Sombor mislilo."


1 коментар:

  1. Previše je improvizacija u tekstu ... Malo je verovatno da je Bela Lugoši ikada nastupao u somborskom pozorištu, a apsolutno je netačno da je bio ISTAKNUTI glumac. Još je manje verovatno da filmski studio Universal Picture’s, na bilo koji način povezao stvarni grad Sombor sa izmišljen pojmom Zombor.

    Ovo su činjenice o Beli Lugošu.
    Nakon očeve smrti majka mu se iz Lugoša (Tamiški Banat, Rumunija) preselila u Suboticu kod najstarije ćerke Vilme koja je u Subotici bila udata. Bela Lugoši je u to vreme imao 17 godina. Dve godine kasnije (1901.) sestra Vilma je uspela da mu pronađe lakši posao, umesto na železnici dobio je angažman u subotičkom Pozorištu. Njegov prvi nastup bio je u jednoj opereti. U subotičkom pozorištu se zadržao desetak godina i za to vreme je ostvario nekoliko manjih uloga. Iz Subotice prvo odlazi u Segedin, a potom u Budimpeštu (1911.).
    Zbog političkog delovanja tokom kratkotrajne revolucionarne Sovjetske Republike Mađarske (1919.), bio je prinuđen da emigrira. Prvo odlazi u Beč, pa u Berlin, a odatle u Ameriku ....

    P.S. Grad Subotica zvanično obeležava “Dan Bele Lugošija”.

    ОдговориИзбриши