среда, 19. март 2014.

Dragan R. Filipović, Zlaćani pandemonijum



Knjige na srpskom, svakojake fantastičke i naučnofantastičke


Zlaćani pandemonijum


Dragan R. Filipović,  "Zlatna knjiga", "Everest Media", Beograd, 2009.

    Ovo je jedan od najintrigantnijih F-romana koji je objavljen uoči raspada SFR Jugoslavije. Kada se knjiga "Ere" Dragana R. Filipovića (Titovo Užice, 1958) pojavila pre tačno četvrt veka, izazvala je pravo oduševljenje u krugovima domaćih posvećenika žanra. Stoga, a i zbog odavno rasprodatog tiraža, evo je ponovo! Izašla je posle tridesetak njegovih sjajnih, kao i ovaj roman, dinamično vođenih priča zgusnute radnje, ispripovedanih do tada kod nas retko viđenom tehnikom "kratkih rezova". Te storije su plasirane u mnogobrojnim fanzinima i specijalizovanim časopisima ("Sirius", "Alef", "Znak Sagite"...), ali i u onoj periodici koja to nije (beogradska "Književna reč", pančevačke "Sveske"...). Kada se pogleda u celini, sve su povezane u nekakav iščašeni, snažno lokalno obojeni ciklus.
                Žanr? Đuture bismo mogli da ga okarakterišemo nekom neologizovanom sintagmom, kao, na primer: "pričoidni roman-reka" ili "romanoidna priča-reka" o isprepletanosti mita i stvarnosti u Srbiji, o neizbežnoj politici i neprekidnim nadrealnim previranjima koja se prelamaju kroz živote ovdašnjih balkanskih marginalaca. No, osim "Kazablanke", štampane u časopisu "Znak sagite" 2003. godine, Filipović nije objavio nijednu dužu proznu formu, a ponajmanje roman. U međuvremenu, putevi su ga odveli u posao stripskog scenariste čiji su vizuelizovani tekstualni predlošci objavljivani prvenstveno u nemačkoj popularnoj periodici.
                Kao i 1988. godine, i sada imamo 15 vrhunskih ilustracija majstora Igora Kordeja kojima je samo podvučen značaj i uticaj jednog, u stvari, uz mnogo metodoloških ograda, romana (somnabulne) potrage. Podsetimo se, pisan je sredinom osamdesetih, u periodu iritirajućeg gubljenja dragocenog političkog vremena i oportunizma naših, komunističkom dogmom otupelih političara, kada je u medijima bilo najstrože zabranjeno i da se pomene reč "društvena kriza" ili "ekonomska kriza", već se smelo samo o "trenutnim teškoćama", a objavljen je u doba kada se očigledno spremao raspad Jugoslavije, dok o Albancima i Kosovu nije smelo ni da se misli na logičan način. Srpski aforističar Aleksandar Baljak je tada objavio i onaj svoj: Ko o čemu, Radoje Domanović o našim trenutnim teškoćama!
                Elem, Vila (Ravijojla) budi Kraljevića Marka da joj, gdegod on zna i kako god ume, u Užicu, na Kosovu i Metohiji, Sevojnu, Požegi, sa (ili oko) Ovčara i Kablara, nađe "mekgafina", magijsku Zlatnu Knjigu za koju ionako niko ne zna ni šta je, a ni kako izgleda, ali kojom bi u našem svetu pouzdano uspostavila carstvo magije. Svojeglavi i neposlušni Marko joj se otima kontroli, pa mu ona budi i protivnika, Albanca Musu Kesedžiju. Za svoj račun isto traži i đavo, pristigao iz druge dimenzije. Pominju se od ranije nam znani likovi, većinom piscu omiljeni Goranci, Lendo Jasmin, Vazelin i ekipa (bez Šaipa Šalje), mada su neki od njih već mrtvi. Urnebes! Potpuno nadrealno! Kusturičin film u prozi, pa dignut na kvadrat! Ne da se konzistentno prepričati! Fanovska kultna klasika!

Slobodan Ivkov

Нема коментара:

Постави коментар