уторак, 24. мај 2016.

Slobodan Ivkov: Priče Broja Jedan


(NAUČNO)FANTASTIČNI STRIP U SRBIJI / prikazi

Priče Broja Jedan

Scenarista Maks Bunker (Lucijano Secchi) & crtači Magnus (Roberto Raviola)  i sledbenici, Color Press Group, Novi Sad, januar 2015.

Slobodan Ivkov


Pitanje nad pitanjima: da li su lažovi, bilo da se javljaju iz belog sveta ili da su potekli iz domaće radinosti, ujedno i fantastičari?
Kao što svi znamo, postoji i jedan čuveni silogizam nazvan "Lažov" (da li lažete ako date iskaz: "Ja lažem"), koji je neke navodno koštao i života dok su ga rešavali...
Ovde bi dilema mogla da se postavi ovako: ako su neki lažovi fantastičari, da li su svi fantastičari ujedno i (ne obavezno, debeli) lažovi?
Dobro, ako želite da budete duhoviti, istina je - morate malo i da slažete.
Verujem da to isto važi i u slučaju da nameravate da se bavite fantastikom.
Kako god bilo, tek sada pred sobom imamo jednog od, uz Barona Minhauzena, najčuvenijih. Bar u Italiji i bivšoj SFR Jugoslaviji!

Ipak sa njim se nikad ne zna. Autori ovog stripa uvek ostavljaju malu mogućnost da je ON, a dobro znamo o kome je reč, ipak bio TAMO, na licu mesta, te da možda i verodostojno svedoči, samo smo mi učili iz pogrešnog udžbenika istorije ili književnosti.
Mesta i vremena radnje njegovih staračkih priča se menjaju, kao i akteri.
(Usput, sme li neko da "Ilijadu" ili "Odiseju" glasno proglasi fantastikom, pa da ova dela odmah i diskredituje?)
Pre svega, samo jedna važna napomena. Strip "Alan Ford" je u SFRJ ipak počeo da izlazi 1970. godine, a ne 1972., što kao ključni podatak pogrešno stoji najmanje na dva mesta (str. 11 i 137) u inače veoma zanimljivoj publicističkoj knjizi "Cvjećarnica u kući cveća" Lazara Džamića (2012.), koja je u celini posvećena jednoj od nekoliko ovdašnjih najpopularnijih serija. Koliko su ovakve greške dugoročno štetne, govori i to što je list "Danas" 2012. svojom anketom, kojoj je doprinos dao i potpisnik ovih redova, "obeležio" 40 godina prisustva Grupe TNT na našem tržištu (koga briga, uvek je dobro vreme i nikada nije kasno za ovakva vesela podsećanja!), a da 2013. u "Blicu" br. 5912, u seriji "SFRJ koju smo voleli", datum bude naveden kao jedan od ključnih za istoriju YU pop-kulture. To odista jeste tačno, ali datum se ipak mora ispraviti!  
Broja Jedan ima sa Dedalom i Ikarom, Nilom Armstrongom, Dejvijem Kroketom, ruskim carom, kineskim mandarinima, gde sve ne... 
     Najdugovečniji srpski izdavač "Alana Forda" poslovično se nije obazirao na ove i slične faktografske "trivijalnosti", pa je objavio sjajnu seriju svezaka samo sa, iz redovnih epizoda izdvojenim i izabranim pričama časne starine Broja 1. Za one koji možda još ne znaju, u njima Vođa Grupe TNT opisuje svoje tobožnje mesto i ulogu (naravno ključnu!) u istorijskim događajima, kroz druženje sa važnim ličnostima ili čak likovima iz književnosti i mitologije. Tekst u pravougaonim stripskim didaskalijama tobože sadrži poznate činjenice, dok crteži i dijalozi u "balonima" u prizor-poljima saopštavaju mnoooogo drugačije viđenje...
Nema šanse da još koji put ne obavestim o sveskama koje su sledile i dopunim belešku!
U ovoj, prvoj, Broj 1 pomaže Kolumbu da otkrije novi kontinent, Amerigu Vespučiju da ga nazove po sebi Vespučija, epirskom kralju Piru da izvojuje Pirovu pobedu, Vergiliju da ispeva "Eneidu", Besnom Orlandu da pobedi Saracene na kopnu i Nelsonu armadu na moru, Kasteru da izgubi od Indijanaca, Cezaru da pređe Rubikon, a saznajemo i čime je to Leonida zatvorio Termopilski klanac...
Urnebesno!!!

Slobodan Ivkov

Нема коментара:

Постави коментар