понедељак, 9. мај 2016.

Slobodan Ivkov: SF-portal br. 20, Film - strip



FANTASTIČNA SRPSKA BIBLIOTEKA / Teorijske knjige

Knjige na srpskom, svakojake fantastičke i naučnofantastičke

SF PORTAL br. 20

SF-portal br. 20: Film - strip, NF fanovi SCI&FI, novembar 2015, Beograd

Slobodan Ivkov

Danas zaboravljeni filmski časopis "Film-strip", a pre skoro šest i po decenija jedan od najprodavanijih na kioscima (izdavač "Duga", Beograd), doživeo je da ga se pre nekoliko meseci podsetimo, ali u svedenom, na F i NF žanr redukovanom izdanju. Naime, pre ovdašnje pojave TV, pa i još nekoliko decenija potom, bioskop je bio najpopularnija tehnološka pučka zabava. Cirkusi, vašari, koncerti i ostale su "išle uživo".
Magazin je prikazivao tipične kadrove iz tada aktuelnih filmova, ređao ih u nizove i ispod prizora ispisivao prepričani tekst radnje, kao u ranim stripovima (na primer u "Tarzanu" Hala Fostera iz 1929. ili potom "Princu Valijantu" od 1937.). Nije bilo dijaloških "balona" sa tekstom, valjda da "ne kvare slike" i uživanciju čitaocima, ali to ipak jesu bili pravi foto-stripovi, po nekoliko njih u svakom broju.
Tihomir Jovanović, urednik samizdatskog fanzina "SF-portal" (84 str.), izdavača Udruženje građana Fanovi naučne fantastike SCI&FI, iz prašnjavih svesaka objavljenih 1953. povadio je pet takvih storija ("Abot i Kostelo protiv nevidljivog čoveka", "Lepota đavola", "Đavolja devojka sa Marsa", "Mreža" i "Flaš Gordon - Putovanje na Mars") i tekstovima podsetio na potisnute, a tada nepojamno popularne glumce Abota & Kostela ili Patrišu la Fan, kao i, opširnom beleškom, na reditelja Rene Klera. Sentimentalno putovanje vremeplovom! Nostalgični povratak starijima, zanimljivo upućivanje u tradiciju mlađima. Šteta što nema popisan sadržaj, kao ni godina proizvodnje filmova. Pošto je, u domaćoj radinosti nastao, ručno savijani i heftani fotokopirani tiraž samo 50 primeraka, pa se niko neće bog zna kako ovajditi, da zainteresovanima pomenemo i sajt ove ekipe zaljubljenika: www.sciencefiction.org.rs. Možda se time pomalo zamoreni srpski SF-fandom kadrovski osveži, osnaži i malo živne!

Нема коментара:

Постави коментар